Üdvözöljük az Erdélyi szálláshely weboldalán!

 


 

 


Település:

Kategória:
Nárcisz Panzió - Csíksomlyó
Orbán Fogadó - Zeteváralja
Anett Panzió - Boga-völgye
Korona Tájház - Zeteváralja
István Kulcsosház II. - Homoródfürdő

=

 

    
Székely lesen1 napos székelyföldi programajánló.
Egynapos programajánlatunk betekintést enged a hagyományos székely kultúrába, ízelítőt adva az itt élő emberek mindennapjaiból. Útvonalunk elkerüli a hagyományos turisztikai látványosságokat, hogy ezáltal kissé mást, valami eredetibbet, élőbbet oszthassunk meg a résztvevőkkel. Parajdon meglátogatjuk a Székelyföld természet adta kincsét, a sóbányát. Következő megállónk Kőrispatak, ahol betekintést nyerhetünk az itt élő székelyek ősi mesterségébe a szalmakalap fonásba. Ezután a szénégetés mesterembereivel találkozunk, s megleshetjük őket munka közben. Utolsó megállónk Énlaka , mely település elszigeteltségének köszönhetően majdnem teljesen megmaradt hagyományaiban, régi tornácos házacskáival idilli képet mutat az odalátogatónak. Énlakán meglátogathatjuk Székelyföld egyetlen bivalyfarmját.

Programajánlatunk::
- 8:30: indulás kisbusszal Parajdra Székelyudvarhelyről a Patkóból.
- 9:30: megérkezés a parajdi sóbányába. A parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka. A sótömb enyhén ellipszis alakú, 1,2 km és 1,4 km-es átmérokkel rendelkezik és 2700m mélységig nyúlik a föld gyomrába. A látogatási részleget, a felszíntol számítva 120m mélyen alakították ki. A bejárattól 1250m hosszú tárolón vezet az autóbusz útja a szpeleo- és klimatoterápiás kezelésre alkalmas bányatermekig, ahol egy idény folyamán 300 ezer személy is megfordul.
- 12:00: ebéd egy parajdi panziónál.
- 13:00: indulás Kőrispatakra. Elhaladunk a Bözödi tó mellett, ahol még látható az elárasztott falu templomtornya, amint kiágaskodik a vízből.
- 14:00: megérkezés a kőrispataki szalmakalap múzeumba.

A múzeumban az országban készült és viselt kalaptípusok kerülnek bemutatásra, a kalapkészítéshez szükséges munkagépekkel együtt. Különféle szalmadíszek és használati tárgyak is várják az érdeklődőket. A múzeum udvara helyet biztosít egy különleges kőgyűjteménynek is. A kövek eredeti állapotukban vannak, melyeket a természet sok évtizeden keresztül csiszolt és faragott olyanokká amilyenek. Felfedezhetők állatformák, portrék és a figyelmes szemlélő még Lenin sapkáját is felfedezheti.
- 15:30: bepillantást nyerhetünk a székely szénégetők életmódjába és tudományába.
- 16:30: megérkezés Énlakára. A falu a világörökség székelyföldi kincsének számít, mivel Énlakát sajátosan ősi település-szerkezete miatt felvették a világörökségi listára. A helyiek célkitűzése megőrizni a falu ősi képét és formáját. Érkezésünkkor a székely konyha hagyományos édes ízeivel fogadnak a helybéliek, a kóstoló után sétára indulunk. Megtekintjük az énlaki székely portát, ellátogatunk az iskolába és a múzeumba , a késő gótikus stílusban épült templomba, végül sétánkat befejezve megpihenhetünk a templomkert 560 éves kőrisfája alatt. Az évszak függvényében lehetőség nyílik meglátogatni Székelyföld egyetlen bivalyfarmját is.
- 19:30: Székely est a székelyudvarhelyi étteremben, ahol hagyományos ételeket kóstolgatva kellemes zene mellett tölthetjük esténket, s akinek kedve tartja , akár táncra is perdülhet.


Ár: 35 Euro/ fő felnőtteknek
25 Euro/ fő gyerekeknek
5 éves kor alatt ingyenes
Az ár tartalmazza: belépő a sóbányába, ebéd, hagyományos székely édesség-specialitás kóstoló, vacsora, szállítás, csoportkísérő.

Jelentkezés:E-mail cím:info@erdelyiszallashely.hu

 Szálláshelyeink : Gyergyószentmiklós, Gyergyócsomafalva, Gyergyóújfalu, Marosfő, Csíkcsicsó, Csíkrákos, Csíkszentkirály, Tusnádfürdő, Tusnád, Bucsin, Szováta, Parajd, Borzont, Jád-völgye, Homoródfürdő, Zeteváralja, Libán, Sikaszó, Gyergyóditró, Csíkszentdomokos, Nagyszeben, Maroshévíz, Hargitafürdő, Csíkszereda, Ivó, Korond, Farkaslaka, Aranyosgyéres, Zetelaki Víztározó, Csíkmadaras, Sepsiszentgyörgy, Lövéte, Sepsiszentkirály, Zetelaka, Máréfalva, Gyimesközéplok, Székelyudvarhely, Torockó, Nyárádszentlászló, Csíksomlyó, Bogárfalva, Négyfalu, Déva, Csernakeresztúr, Gyilkos-tó, Brassó, Kibéd, Csernáton, Boga-völgye, Félixfürdő, Aranyos, Zabola, Sugásfürdő, Székelyszentlélek, Bögöz, Gyergyószárhegy, Szászfenes, Magyarlóna, Lemhény, Homoródszentpéter, Székelyvarság, Madarasi Hargita, Magyarremete, Csíkdánfalva, Csípálfalva
copyright © IF.Vorzsak Z.G.- Romania 2008-2017
Felhasználási feltételek