Üdvözöljük az Erdélyi szálláshely weboldalán!

 


 

 


Település:

Kategória:
Rokszin Kulcsosház - Boga-völgye
Vulkán Kárpátia Panzió - Gyergyószentmiklós
Kristóf Kulcsosház - Gyergyószentmiklós
Éva Kulcsosház ** - Gyergyószentmiklós

=

 

    
Disznóvágás SzékelyföldönDisznóvágás Székelyföldön
Meghívjuk Önöket egy hagyományos disznófeldolgozásra, ahogyan azt a székelyek végzik. Ez a művelet most is népünnepélynek számít a székely gazda házánál: hogy oldja a téli hideget mindenki iszik egy kis házi szilvapálinkát, vagy forralt, fahajas bort. Az udvaron egy ideiglenes faasztalt állítanak, amire a leölt disznót teszik. A mészáros már feni késeit. Miután megtisztítják, a disznót óvatosan megpörkölik szalmakötegek lángja mellett. Utána kezdik a felboncolást, amely a mészáros nagy hozzáértését dicséri. A zsíros szalonnadarabokat üstbe rakják töpörtyűnek, s az asszonyok nekikezdenek a belek kipucolásának. A disznó fülét és farkát általában a gyerekek kapják. Rögtön, miután felbontják a disznót, a friss húsból apró darabokat vágnak le és odateszik a tűzre, csak hagymát és fűszereket adva hozzá. Akik az asztalnál ülnek áldást mondanak a házigazdára és kívánják, hogy a jövő évi disznó még nagyobb legyen, az étel még bőségesebb és a disznóvágás még sikeresebb. Ezzel a művelettel még nem ért véget a disznóvágás: miután felvágták a bőrt és odatették a töpörtyűnek valót az üstbe, már árad a konyhából a különböző fűszerek illata: a húsból lassanként kolbász lesz, a májas és véres hurkák kezdenek kitelni, a disznófő sajt kerekedik és a füstölni való sonka kész van a füstre, valamint a káposztaleves a húsgombóccal már a tűzön rotyog.

Program:
-8,00 - reggeli a szálláshelyen
-9,15 - kor indulás Kénosba, Székelyudvarhelytől 13 km-re levő faluba
Akinek kedve tartja szétnézhet a farmon, megnézheti a nyulakat, különféle szárnyasokat, lovakat, kecskéket, juhokat. Aki akar, segédkezhet és nézheti, miként dolgozzák fel a disznót a hozzáértő kezek. A többiek a faluban szekerezhetnek, vagy időtől függően szánozhatnak.
-17,00 estebéd - káposztaleves húsgombóccal, lesi pecsi friss házikenyérrel vagy puliszkával friss disznóhúsból, savanyúsággal
- utána zenével egybekötött táncmulatság


Ár: - 25 euro/személy felnőtteknek - 15 euro/személy gyerekeknek ( 5-14 éves korig ) - 5 év alatt ingyenes

Az ár tartalmazza: szállítás, farmlátogatás,kalács-pálinka kóstolás , szekerezés-szánozás, disznótoros vacsora , zenés táncmulatság.

Jelentkezés:E-mail cím:info@erdelyiszallashely.hu

 Szálláshelyeink : Gyergyószentmiklós, Gyergyócsomafalva, Gyergyóújfalu, Marosfő, Csíkcsicsó, Csíkrákos, Csíkszentkirály, Tusnádfürdő, Tusnád, Bucsin, Szováta, Parajd, Borzont, Jád-völgye, Homoródfürdő, Zeteváralja, Libán, Sikaszó, Gyergyóditró, Csíkszentdomokos, Nagyszeben, Maroshévíz, Hargitafürdő, Csíkszereda, Ivó, Korond, Farkaslaka, Aranyosgyéres, Zetelaki Víztározó, Csíkmadaras, Sepsiszentgyörgy, Lövéte, Sepsiszentkirály, Zetelaka, Máréfalva, Gyimesközéplok, Székelyudvarhely, Torockó, Nyárádszentlászló, Csíksomlyó, Bogárfalva, Négyfalu, Déva, Csernakeresztúr, Gyilkos-tó, Brassó, Kibéd, Csernáton, Boga-völgye, Félixfürdő, Aranyos, Zabola, Sugásfürdő, Székelyszentlélek, Bögöz, Gyergyószárhegy, Szászfenes, Magyarlóna, Lemhény, Homoródszentpéter, Székelyvarság, Madarasi Hargita, Magyarremete, Csíkdánfalva, Csípálfalva
copyright © IF.Vorzsak Z.G.- Romania 2008-2017
Felhasználási feltételek